«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

23 Νοε 2006

ΟΙ ΠΑΧΟΥΛΙΤΣΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ


Ο ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο έγινε για ακόμα μια φορά ο πιο ακριβός εν ζωή Λατινοαμερικάνος καλλιτέχνης αφού ο πίνακάς του «Χαρτοπαίχτρες ΙΙ»πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη στην τιμή των 1,6 εκατομμύρια δολάρια -ελαφρώς περισσότερα από 1.2 εκατομμύριο ευρώ- τιμή που αντιστοιχεί στην αρχική εκτίμηση.
Ο πίνακας του 1989, που παρουσιάζει μια ομάδα από εννέα ευτραφείς, ογκώδεις και υπερτροφικές, όπως πάντα, φιγούρες, εμπνέεται από τον πίνακα «Χαρτοπαίχτρες» του Paul Cιzanne, μόνο που ο Μποτέρο μετέφερε τη σκηνή από ένα παρισινό καφέ σε ένα λατινοαμερικάνικο πλαίσιο με τις μορφές που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του.
Ο κόσμος του Μποτέρο αναγνωρίστηκε όχι μόνο ως η προσωπική έκφραση ενός ευφάνταστου καλλιτέχνη αλλά και ως αυθεντική μαρτυρία του λαού της Κολομβίας.
Και μ’ αυτό ο κολομβιανός ζωγράφος κατέχει πια το ρεκόρ για έναν λατινοαμερικάνο ζωγράφο εν ζωή, αφού έφτασε τα 2,1 εκατομμύρια δολάρια –περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά του Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο κοσμούν μουσεία και δημόσιους εκθεσιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.
Εξ άλλου ο Φερνάντο Μποτέρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, αφού είναι ο σύζυγος της διακεκριμένης ελληνίδας γλύπτριας Σοφίας Βάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!