«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

13 Ιουλ 2007

ΛΕΣΒΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ…

Η Λέσβος, το νησί μου, έχει ταυτιστεί με ορισμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς που οδηγούν σε ιδιαίτερες γεύσεις εξαιρετικής νοστιμιάς. Ανέκαθεν σε τούτο τον τόπο, τρεις μεγάλες τέχνες, η ποίηση, η ζωγραφική και η γαστρονομία, μοιάζουν να συναντιούνται για να ξεδιψάσουν τη φαντασία τους μ’ ένα δροσερό καραφάκι ούζου.
Πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο η σαρδέλα Καλλονής, με τη γεύση της να κατακτά κάθε χρόνο περισσότερους οπαδούς. Είτε φρέσκες, στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, είτε παστές οι σαρδέλες Καλλονής, δικαιώνουν τη φήμη τους και είναι μια απ’ αυτές τις εξαιρετικές νοστιμιές που συνοδεύει τις ουζοποσίες.
Κατάγονται από «μεγάλη γενιά», την Clupea sardina, λίγο το ’χετε; Πρόκειται για ένα είδος με κάπως κοντό σώμα (10-11 εκ.), πρασινοασημιές ανταύγειες και πολύ νόστιμη και γλυκιά σάρκα. Σήμα κατατεθέν του λεσβιακού τραπεζιού και απαραίτητος μεζές του ούζου, οι σαρδέλες της Καλλονής είναι φημισμένες σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο.
Μη σας σοκάρει το σύντομο «ψήσιμό» τους στο αλάτι, η παραμονή τους έστω και για ένα εικοσιτετράωρο –μερικοί ισχυρίζονται ότι και 5-6 ώρες είναι αρκετές- μέσα σε αυτό τις κάνει γλυκές και ιδανικές για να κοντράρουν την αλκοόλη του ούζου.
Όταν σας τις σερβίρουν, δεν έχετε παρά να την κρατήσετε από τα δύο άκρα της ουράς, να την χωρίσετε στα δύο, να αφαιρέσετε το κόκαλο και να απολαύσετε τη ζουμερή και γλυκιά σάρκα της. Με αυτό τον τρόπο βέβαια θα μπορέσετε να την απολαύσετε μόνο στα φημισμένα ουζερί της Λέσβου, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Mithymnaios

1 σχόλιο:

  1. Αμβροσία οι σαρδέλλες Καλλονής Στράτο μου κι όχι μόνο αυτές.
    Εχεις βαλθεί να κρατάς τους σιελογόνους αδένες μας σε υπερλειτουργία...
    Φαίδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!